English Click this button for the international website

Live video streaming: low budget studio met OBS

Gedurende de COVID-19 (Corona) pandemie van 2020 en de bijbehorende lockdown ligt het sociale leven grotendeels stil. Horecagelegenheden zijn verplicht gesloten en de noodzaak tot “social distancing” maakt het houden van evenementen onmogelijk. Er worden creatieve alternatieven gezocht, veel activiteiten verplaatsen zich naar online. Live video streaming is populairder dan ooit, webcams zijn overal uitverkocht.

EZCAP287 USB3.0 1080P Live Broadcast Video Capture Box for OBS
Getest en aanbevolen door OneGuyOneBlog.com:

EZCAP287 USB3.0 1080P Live Broadcast Video Capture Box for OBS
Banggood.com

Live video streaming gedurende COVID-19

Voor onderlinge communicatie tussen familie en vrienden zijn applicaties voor videobellen populair, zoals bijvoorbeeld Zoom, Skype en WhatsApp. Het live streamen van evenementen vereist echter een stuk meer uitzoekwerk en improvisatie.

Voor een klein poppodium probeer ik in deze blog uit te zoeken hoe er met aanwezige middelen een eenvoudige “studio” voor live video streaming opgezet kan worden.

Live Video Streaming: Low Budget Studio met OBS - De Foute DJ
Live Video Streaming: Low Budget Studio met OBS – De Foute DJ

Het doel: live video streaming

Het poppodium is al een tijdje dicht en naar verwachting zal de situatie voorlopig niet veranderen. Om voor zowel de medewerkers (allen vrijwilligers) als de buitenwereld toch nog wat leuke activiteiten te ontplooien willen we een aantal evenementen online gaan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld:

 • Optredens van live acts, denk aan singer-songwriters
 • De populaire Pub Quiz
 • En natuurlijk ook DJ’s

Dit alles binnen de beperkingen en voorschriften die gelden, dus zonder publiek en met alle maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden, handen wassen en dergelijke.

Corona COVID-19 adviezen van het RIVM
Corona COVID-19 adviezen van het RIVM

De uitdaging: low budget

Een goed werkende studio inrichten is niet moeilijk wanneer je een berg geld hebt om apparatuur te kopen. In dit geval ligt de uitdaging in het aan elkaar knopen van spullen die al aanwezig zijn, en bij voorkeur (voorlopig) geen nieuwe investeringen te doen.

Wat hebben we wel:

 • Een internetaansluiting, gigabit netwerkswitch, kabels, diverse WiFi accesspoints
 • iPad, iPhone, Kantoor-PC’s (Windows 10) en beeldschermen
 • Tijd, geduld, creativiteit, en vooral motivatie om er mee aan de slag te gaan

Wat hebben we niet:

 • Budget
 • USB-webcams
 • Enige ervaring met streamen
 • Deskundigen die ons op weg kunnen helpen

Maar met Google, YouTube en een beetje doorzettingsvermogen komen we een heel eind.

OBS Studio: gemaakt voor live video streaming

Na een middagje Googlen en YouTuben lijkt er voor wat betreft video streaming software maar één voor de hand liggende keuze: Open Broadcaster Software (OBS), tegenwoordig beter bekend als OBS Studio.

OBS studio website
OBS studio website

De voordelen van OBS Studio:

 • Gratis te downloaden, open source
 • Multiplatform: Windows, macOS, Linux
 • Geschikt voor zowel live streamen als opnemen
 • Te gebruiken als een eenvoudige live video switcher
 • Uit te breiden met plug-ins, o.a. een NDI-plugin (zie hieronder)
 • Je kunt streamen naar YouTube, Facebook, Twitch en vele andere streaming platformen

Het is een enorm uitgebreid en flexibel pakket. Een groot voordeel is ook de populariteit, daardoor zijn er ontelbare tutorials en handleidingen voor te vinden op het web en op YouTube.

NDI: Network Device Interface

De tweede belangrijke software-component blijkt het protocol NDI (Network Device Interface), ontwikkeld door NewTek. Met dit protocol kunnen apparaten (en applicaties) real-time video streams verzenden en ontvagen over een netwerk, in hoge kwaliteit. Het toeval wil dat er voor OBS Studio een NDI-plugin bestaat, en voor iOS een gratis NDI camera-app.

Op deze manier kun je iPads en iPhones als hoge kwaliteit streaming camera’s gebruiken en aan OBS koppelen. Ook kun met dit protocol de NDI output van OBS Studio op de ene computer gebruiken als NDI source voor OBS Studio op een andere. Dit is is handig wanneer je bijvoorbeeld het streamen en opnemen op een aparte computer wilt doen.

Tweede computer voor streamen en opnemen

Het encoden van video naar een stream kan veel rekenkracht van de processor vragen. Als je de video dan ook nog lokaal wilt opnemen dan kun je voor deze twee taken tweede computer inzetten. Op de eerste computer doe je dan alleen de beeldregie. De video van de “regie”-computer kun je dan via een HDMI video grabber naar de tweede computer overzetten , of nog makkelijker via het netwerk d.m.v. het NDI-protocol.  Deze zelfde NDI videostream zou je dan bijvoorbeeld ook nog op een apart scherm (bijv. een laptop) als monitor op de studiovloer kunnen inzetten.

EZCAP287 USB3.0 1080P Live Broadcast Video Capture Box for OBS
Getest en aanbevolen door OneGuyOneBlog.com:

EZCAP287 USB3.0 1080P Live Broadcast Video Capture Box for OBS
Banggood.com

Wordt vervolgd

Met de hier beschreven opstelling hebben we al een aantal keer gestreamd, en elke keer wordt er hier en daar weer een beetje bijgeschaafd. In een volgende blog zullen we wat dieper ingaan op de software, de instellingen, een aantal tips & tricks geven en wat ervaringen delen.

In de tussentijd kun je meer gerelateerde artikelen lezen, zoals hoe je zelf “tally lights” kunt maken voor de Blackmagic Design ATEM video switcher, of hoe je deze switcher automatisch kunt bedienen met een ESP32. Ben je op zoek naar een goedkope HDMI video grabber voor je low-budget OBS Studio setup? Lees dan deze blog eens.

Live Video Streaming: Low Budget Studio met OBS
Live Video Streaming: Low Budget Studio met OBS

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *