English Click this button for the international website

MSX games op Linux spelen met openMSX

Lang geleden, voor het PC-tijdperk, waren er fantastische apparaten genaamd “Home Computers”. Populaire systemen in Europa waren de Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum/ZX81, de verschillende Atari computers, en natuurlijk MSX. De eerste homecomputer die mijn familie bezat was een Sony “Hit Bit” HB-75P MSX. Mijn ouders kochten deze in 1985, samen met het spel “Space Busters” (een Space Invaders-kloon op cassette, uitgebracht door Aackosoft) en een “datarecorder”. Een paar jaar later stapten we over op de nieuwere generatie MSX-computers en kochten een Sony HB-F700P MSX2. We hadden jaren lang veel plezier van deze MSX-computers en dankzij emulators zoals openMSX is het mogelijk om dit plezier ook weer op moderne PCs te beleven.

Voor dit retro-MSX-plezier zijn slechts 5 stappen nodig:

  1. Zoek MSX spelcartridge imagebestanden
  2. Installeer openMSX, de emulator
  3. Installeer Catapult, de grafische gebruikersinterface
  4. Laadt en speel games
  5. Installeer MSX systeem-ROMs (optioneel)
Konami MSX spelcartridge Antarctic Adventure
Konami MSX spelcartridge Antarctic Adventure

Zoek MSX spelcartridge imagebestanden

Om te kunnen spelen heb je natuurlijk een paar games nodig. Bij voorkeur bestanden in .ROM-formaat. Dit zijn image-bestanden gemaakt van de originele spelcartridges. Het beste kun je deze imagebestanden zelf maken van je eigen spelcartridges, voornamelijk omdat er op de software nog steeds auteursrechten van toepassing kunnen zijn. Echter heb je het origineel van een spel in bezit maar hou je niet van moeilijk doen, dan kun je met Google waarschijnlijk wel ergens de bijbehorende imagebestanden vinden 😉

Installeer openMSX

Als je een Linuxdistributie gebaseerd op Debian gebruikt (zoals Linux Mint of Ubuntu), dan is installatie van de emulator heel eenvoudig. Open een terminal en typ het volgende commando:

sudo apt-get install openmsx

Dit zal de software en benodigde componenten downloaden en installeren. Als de installatie klaar is dan kun je de emulator starten met het commando:  (eventueel gevolgd door ” -h” voor meer opties):

openmsx

Als je niet zo’n liefhebber bent van commando’s typen dan kun je nu een GUI (grafische gebruikersinterface) installeren, zoals we zullen doen in de volgende stap.

Installeer de grafische gebruikersinterface

Er is een hele handige GUI beschikbaar genaamd “Catapult”. Installeren is ook weer net zo eenvoudig, je hoeft alleen het volgende commando te gebruiken:

sudo apt-get install openmsx-catapult

Wanneer de installatie voltooid is dan kun je Catapult starten via het startmenu van je OS. Of eenvoudigweg met dit commando:

openmsx-catapult

De eerste keer zal Catapult een aantal bestanden indexeren en om bestandslocaties vragen. De standaardwaarden zullen voorlopig voldoen. Als dat allemaal klaar is dan kom je in het hoofdschern van Catapult terecht.

openMSX Catapult
openMSX Catapult

Laadt en speel games

Catapult geeft je de keuze welk type MSX-computer je wilt emuleren. Standaard kun je de meegeleverde C-BIOS (MSX, MSX2 or MSX2+) selecteren. Als je de keuze op de standaardinstelling laat staan (“<default>”) dan zal de emulator C-BIOS MSX2+ gebruiken.

Klik op de “Cart A”-knop om een  .ROM-bestand te laden. Catapult kan ook met archiefbestanden overweg dus bestanden zoals ZIPs hoef je niet eerst uit te pakken. Klik daarna op de Start-knop en laat het MSX-retro-gaming-plezier beginnen!

openMSX starten met Catapult en C-BIOS
openMSX starten met Catapult en C-BIOS
Konami Antarctic Adventure op openMSX
Konami Antarctic Adventure op openMSX

Installeer systeem-ROMs (optioneel)

MSX-computers niet alleen uit hardwaren maar ook uit ingebouwde software zoals het BIOS, MSX-BASIC, MSX-DOS etcetera. Die software is opgeslagen in ROM geheugenchips in de MSX-computer wordt daarom “systeem-ROM” genoend. Verschillende merken en typen computers hebben doorgaans hun eigen specifieke ROMs. OpenMSX emuleert de hardware, maar vanwege auteursrechten worden die specifieke systeem-ROMs niet meegeleverd. Dat is niet een heel groot probleem want inplaats daarvan wordt C-BIOS meegeleverd. Dit is een open-source alternatieve ROM, volledig van de grond af opgebouwd. Hiermee kun je de meeste cartridge-software voor MSX1/2/2+ computers draaien.

Als je andere software (disk images, MSX-BASIC programma’s) wilt draaien,  of wanneer je iets wilt doen wat heel erg specifiek is voor een bepaald model computer, of wanneer bepaalde software niet compatible is met C-BIOS, dan heb je een systeem-ROM nodig van die specifieke computer. Raadpleeg de documentatie als je wilt weten waar je deze systeem-ROMs kunt vinden en hoe je ze moet installeren op jouw OS.

openMSX Catapult met Sony HB-75P systeem-ROM geïnstalleerd
openMSX Catapult met Sony HB-75P systeem-ROM geïnstalleerd

In onderstaande screenshot heb ik de systeem-ROM van mijn Sony HB-75P geïnstalleerd en daarna openMSX gestart zonder cartridge-, cassette- of diskbestanden. Na het starten kom je dan automatisch in de ingebouwde Sony HIT BIT applicaties terecht.

Sony HIT BIT MSX HB-75P systeem-ROM, ingebouwde applicaties
Sony HIT BIT MSX HB-75P systeem-ROM, ingebouwde applicaties

En zo kun je ook naar de goede oude MSX-BASIC 1.0!

openMSX Sony HB-75P MSX BASIC 1.0
openMSX Sony HB-75P MSX BASIC 1.0
Tags:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *