English Click this button for the international website

Ballonvossenjacht 2014

Vorig jaar (2013) zag ik op Facebook een berichtje voorbij komen dat er een (radio-) ballonvossenjacht op het punt stond te beginnen. Kort daarvoor had ik mijn scanner en portofoons na jaren weer uit de berging tevoorschijn gehaald, een goede reden dus om er mee aan de slag te gaan. Het was leuk om het hele evenement live via de verschillende frequenties te volgen, er waren op internet zelfs live videostreams vanaf de ballon en de vossenjagers te zien. Toeval of niet, juist toen ik mij afvroeg of ik dit jaar de vossenjacht misschien gemist had zag ik op de Facebookpagina de aankondiging voor 2014 voorbij komen.

De 36e editie

Tijdens de 36e landelijke ballonvossenjacht op zondag 14 september 2014 wordt met medewerking van het K.N.M.I. een met helium gevulde stratosfeerballon opgelaten.
Deze ballon zal een radiosonde omhoog brengen welke door radiozendamateurs gebouwd is. De ballon wordt opgelaten vanaf het K.N.M.I.-terrrein in De Bilt. Vervolgens zullen radiozendamateurs in het hele land de ballon proberen te volgen om deze na de landing als eerste te vinden.

Foto’s editie 2013: http://www.ballonvossenjacht.nl

De ballonvossenjacht

Rond 13.00 uur MEDST (11.00 uur UTC) wordt de ballon bij het K.N.M.I. opgelaten. De wind zal de ballon naar een willekeurige plaats in Nederland blazen en kan een hoogte van meer dan 30 kilometer bereiken. Doordat de ballon langzaam in het luchtledige geraakt zet deze uit tot wel 8x haar normale volume waardoor zij knapt. De sonde daalt daarna aan een parachute af. De jagers kunnen met een peilontvanger de ballon volgen en degene die na de landing de sonde als eerste vindt, heeft de jacht gewonnen.

Frequenties

De frequenties die actief zijn tijdens de ballonvossenjacht 2014:

Station Frequentie Details
Sonde baken 145.450 MHz 100 mW FM. Te horen in geheel Nederland en ver daaromheen
Sonde transponder 432.550 MHz in 145.475 MHz uit 70 cm naar 2 m FM
Sonde ATV video 2330 MHz Onder meer zichtbaar via PI6ATV. Vermogen: 1 W. Met Video-overlay
PI2NOS 430.125 MHz
+1.6 Shift
70cm (Alticom toren Hilversum, JO22NF)
PI3UTR 145.575 MHz
-0.6 Shift / 77Hz
2 meter (Gerbrandy Toren IJsselstein, JO22MA)
PI4RCG 7.077MHz Verbindingen op kortegolf

PI4RCG is te beluisteren op 40m, PI3UTR en PI2NOS. Tijdens de jacht zijn deze relais in gebruik door de vluchtleiding. De vluchtleiding zal vanuit het commandocentrum de ronde leiding hebben van ongeveer 10.00 tot 17.00 uur.

De verrichtingen vanuit het commandocentrum zullen vrijwel de gehele dag te volgen zijn via de PI6ATV repeater te IJsselstein. Dit beeld zal tevens overgenomen worden door diverse andere ATV repeaters in Nederland.

De organisatie

De ballonvossenjacht is in 1975 voor het eerst georganiseerd. Het destijds beroemde Hilversum 2 radioprogramma Hobbyscoop was initiatiefnemer. Later is hieruit de Stichting Scoop Hobbyfonds ontstaan. In 2004 is de organisatie overgegaan naar de Stichting VRZA Radiokamp die in 2013 besloten hebben zich nog uitsluitend te richten op haar kerntaak, waardoor de ballonvossenjacht als activiteit afgestoten is. Vanaf 2013 is daarom de organisatie van de Ballonvossenjacht ondergebracht bij de Radioclub ‘t Gooi die al geruime tijd actief betrokken is bij de organisatie van de ballonvossenjacht.

 Meer informatie

Meer informatie over de ballonvossenjacht kun je vinden op http://www.ballonvossenjacht.nl, o.a.  live updates en audio- en video streams. Er is ook een Facebook-pagina en een Twitter-account.

BAOFENG Dual Band Handheld Transceiver Radio Walkie Talkie UV-5R
Getest en aanbevolen door OneGuyOneBlog.com:

BAOFENG Dual Band Handheld Transceiver Radio Walkie Talkie UV-5R
Banggood.com
USB Programming Cable For BAOFENG Walkie Talkie UV-5R
Getest en aanbevolen door OneGuyOneBlog.com:

USB Programming Cable For BAOFENG Walkie Talkie UV-5R
Banggood.com

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *